top of page

Biologisk mångfald och matproduktion

Mat och biologisk mångfald är starkt sammanlänkade. Vad vi väljer att äta och hur vi

producerar maten har stor inverkan på den biologiska mångfalden, samtidigt som biologisk

mångfald och ekosystemtjänster är grundförutsättningen för vår livsmedelsproduktion.


De landskap som idag finns har formats av många generationers matproduktion På samma sätt påverkas också vårt framtida landskap av vilken mat som vi producerar och konsumerar och

de val och beslut vi tar idag.


SLU Future food ville synliggöra kopplingarna mellan mat och biologisk mångfald i ett

bredare perspektiv och har därför släppt en rapport om just detta.


Många naturliga ekosystem har idag negativa trender i både kvalitet och utbredning. Populationerna

av vilda ryggradsdjur har i snitt minskat med 69 procent sedan 1970. Insektspopulationer världen över kollapsar och i snitt har 37 procent av arterna minskande trender, medan 18 procent ökar (främst skadeinsekter i jord- och skogsbruk) 


De direkta orsakerna till denna förlust av biologisk mångfald är förändrad markanvändning, intensifiering i jord- och skogsbruk, föroreningar och överexploatering, som i hög grad är kopplade till

livsmedelsproduktion.


Allt detta kan vi ändra på! När vi väljer våra inköp av mat med omsorg och vi väljer mat som har bidragit till den biologiska mångfalden så kan vi påverka framtiden i en ny riktning. En framtid där vi får fler arter av insekter och andra djur, en framtid där vi fortfarande kan producera mat i samklang med vår natur.




Kommentare


bottom of page