Vi är i den delen av året då vi börjar att tänka på nästa års odling. Förutom att förbereda odlingsbäddar och planera sådder så är plantering av vitlök en viktig del för oss. Nu tänkte vi dela med oss av våra bästa tips för att lyckas med vitlök!
När vi närmar november månad så håller vi utkik efter en bra "rotdag" (en dag som passar för att plantera och så rotfrukter enligt den biodynamiska kalendern). Vi följer vädret och speciellt temperaturen. Det får gärna vara kring 6-8°C i några dagar när vi sätter vitlök. Helst ska det inte vara varmare när vi sätter eftersom att vitlöken då kan börja växa för mycket och riskerar att bli frostskadad under vintern.
De odlingsbäddar som vi vill sätta vitlök i har vi redan förberett med att lägga på ett lager kompost eller välbrunnen gödsel. Detta gör vi helst några veckor innan så att naturen hjälper oss med strukturen i jorden redan innan vi petar ner vitlöken. Vi sätter den på ett djup av ca. 7-10cm och ca. 10cm mellan klyftorna. Vi sätter tätt men så har vi också lagt på väldigt mycket gott för markens invånare att omvandla till näring för vitlöken.
En sak som vi har lärt oss under åren är att dela på vitöken nära inpå att vi sätter den. Några dagar innan, men inte mer eftersom att klyftorna lätt torkar. Var också noga med att sätta rotsidan nedåt så att vitlöksklyftan växer upp åt rätt håll. Efter att vi satt klyftorna lägger vi på ett 10cm lager med halm ovanpå. Detta förhindrar vitlöken att frysa när den trycks upp av att rötterna börjar växa och att den får ett frostnyp om den växer om det blir för varmt. Dessutom håller halmen fukt i jorden och hindrar ogräs något.
När våren kommer så växter vitlöken och någonstans i mars lägger vi på en giva av vår näringsjuice som vi gör själva. Det ger dem en bra start på våren. De får oftast en giva till i början av juni (om vi hinner med och om det behövs). Vi tittar på bladen och tillväxten för att avgöra om det behövs extra närring. Om du vill ge dem något så kan du använda nässelvatten, guldvatten eller gödselvatten.
När vi kommer in i april/maj så kan du börja att skörda färsk vitlök. Detta är en välkommen primör på våren. I slutet av juni börjar vi närma oss skörden. För att kolla om det är dags att skörda så sticker du ner fingrarna och känner om vitlöken börjat att klyfta sig. Du kan även se på bladen och stammen när de börjar att gulna och vika sig. Skörda genom att försiktigt sticka ner en handspade under vitlöken och dra. Ta bort jorden och låt torka i full sol och luftigt. Vill fläta vitlöksflätor kan du göra detta när blasten är torr.
Den sättvitlök vi säljer är en sk. "soft neck" vilket betyder att den går att fläta. Till en snygg fläta behövs ca. 10-15 vitlökar vilket motsvarar ungefär en sättvitlök. Vitlök förvaras med fördel mörkt och torrt i rumstemperatur. Om du odlar din egna vitlök kommer du inte att ångra dig. Det är en glädje att äta det man själv odlat.
Lycka till med din vitlöksodling!
Comments